top of page

Een hooggevoelig kind met een sterke wil


Is jouw kind snel gespannen door allerlei indrukken in de omgeving, maar zoekt het tegelijkertijd juist ook indrukken op? Kan jouw kind het ene moment intens lief zijn en tevreden zitten spelen, terwijl het een paar seconden later ontploft en driftig om zich heen slaat? Dan zou het zomaar kunnen zijn dat jouw kind hooggevoelig (oftewel hoogsensitief) is en tegelijkertijd een sterke wil heeft.


In één seconde van voorbeeldig kind naar driftkikker

Thijs slaat als een blad aan de boom om als zijn moeder hem van school haalt. Het ene moment rent hij lachend de deur van de school uit, het andere moment staat hij veeleisend te schreeuwen tegen zijn moeder bij het hek. Juf ziet het gebeuren en loopt nog even naar hen toe. Ze vertelt dat er op school helemaal niks aan de hand was. Dat verbaast Thijs zijn moeder niet. Bij anderen gedraagt hij zich voorbeeldig, maar thuis is hij vaak niet te houden. Hij terroriseert zijn zusje, commandeert zijn ouders en zorgt vaak voor een gespannen sfeer in huis. Thijs snapt zelf ook niet wat er met hem aan de hand is. Hij heeft er geen controle over, het overkomt hem gewoon. En na een woede-uitbarsting heeft hij altijd vreselijk spijt en is dan intens verdrietig. Hij wil helemaal niet boos worden en een ander pijn doen! Sinds kort krijgen Thijs en zijn ouders hulp en hij weet nu dat hij hooggevoelig is en een sterke wil heeft. Door alle prikkels die de hele dag door bij hem binnenkomen, raakt zijn emmertje zo vol, dat deze (meestal heel plotseling) overstroomt. En dan wordt hij gewoon hartstikke boos!


Kwaliteiten hooggevoelig en sterke wil

Hooggevoeligheid is geen stoornis of diagnose, het is ‘gewoon’ een aangeboren karaktereigenschap. En hoewel de schaduwkanten vaak opvallen, zijn juist de kwaliteiten zo waardevol. Thijs neemt van nature subtiele informatie (prikkels) uit de omgeving sterk waar. Zijn zintuigen staan de hele dag door open, waardoor alle waargenomen informatie binnenkomt, intens beleefd en op een diepe laag verwerkt wordt.


Iemand met een bovengemiddelde gevoelige aard:

 • is intens gevoelig voor sferen en emoties van anderen en heeft daardoor een sterk inlevingsvermogen.

 • denkt snel, legt verbanden en ziet de samenhang tussen losse elementen.

 • is zorgzaam en toegewijd.

 • heeft een sterk rechtvaardigheidsgevoel.

 • kan intens genieten van bijvoorbeeld: geuren, smaken, aanraking, geluiden, kunst en de natuur.

 • heeft een sterke behoefte aan harmonie en zorgt voor een prettige sfeer om zich heen.

Thijs heeft, naast dat hij hooggevoelig is, ook een bovengemiddelde sterke wil. Er zit veel vuur in hem. Hij wordt van veel dingen enthousiast, is ondernemend en leergierig en hecht veel waarde aan autonomie.


Iemand met een bovengemiddelde sterke wil:

 • wil graag zelf bepalen.

 • heeft een grote vindingrijkheid om voor elkaar te krijgen wat hij wil.

 • heeft een sterke intrinsieke motivatie.

 • heeft vaak veel (lichamelijke) energie.

 • heeft veel ideeën en kan enorm enthousiast zijn.

 • is snel zelfstandig en heeft een grote behoefte aan vrijheid.

 • heeft vaak een rijke fantasie

Schaduwkanten hooggevoelig en sterke wil

Thijs beleeft alles om zich heen heel intens. Hierdoor loopt hij sneller het risico om in de schaduwkant van hooggevoeligheid te schieten. Door alle prikkels (zowel fijne als minder fijne prikkels) die de hele dag door bij hem binnenkomen, loopt de spanning op. Zijn emmertje raakt vol en loopt over, waardoor hij in de stress schiet.


Iemand met een bovengemiddelde gevoelige aard:

 • raakt sneller dan gemiddeld overprikkeld, gespannen en angstig.

 • is sneller verdrietig en overstuur.

 • legt de lat hoog voor zichzelf en is bang om iets verkeerd te doen (faalangst).

 • maakt zich sneller dan gemiddeld zorgen.

 • kan last hebben van kriebelende, prikkende of te strakke kleding.

 • raakt snel overspoeld door drukte.

 • kan vaak moeilijk in slaap komen omdat indrukken lang blijven hangen en moeilijk losgelaten kunnen worden.

Schaduwkanten zie je ook terug bij mensen met een sterke wil. Doordat Thijs precies weet wat hij wil, zal hij alles op alles zetten om dat voor elkaar te krijgen. Hij wordt drammerig, driftig of zelfs explosief als hij zijn zin niet krijgt.


Iemand met een bovengemiddelde sterke wil:

 • verzet zich meer dan gemiddeld tegen anderen als hij iets moet doen wat hij niet wil.

 • raakt snel verveeld als hij geen uitdaging krijgt.

 • gaat vaker over zijn eigen en andermans grenzen heen.

 • is sneller dan gemiddeld ongeduldig.

 • blijft protesteren en rebelleren, ook als de grenzen duidelijk worden neergezet en consequent worden nageleefd.

 • vraagt eerder negatieve aandacht en is sfeerbepalend.

Iemand die dus zowel in hoge mate gevoelig als in hoge mate wilskrachtig is, zal enerzijds proberen de harmonie te bewaren, maar anderzijds sterk geneigd zijn te doen wat hij zelf wil. Dit is zo tegenstrijdig met elkaar dat het botst in het eigen systeem en dit veroorzaakt spanning. Voor een uitgebreid overzicht van kwaliteiten en schaduwkanten van hooggevoelig en sterke wil klik hier.


Diepe verwerking

Hooggevoelige mensen zijn zich niet alleen bewuster van informatie die via de zintuigen worden opgevangen, ze verwerken deze informatie ook nog eens op een diepere laag. Janneke van Olphen, psycholoog en grondlegger van de combinatie hooggevoelig en sterke wil, beschrijft het als volgt.‘'Metaforisch kun je prikkels zien als voedsel die iemand tot zich neemt. Vervolgens wordt ‘het voedsel’ in het lichaam verder verwerkt. Hooggevoelige mensen halen veel voedingsstoffen uit de voeding die binnenkomt. Ofwel: ze halen veel informatie uit informatie (de diepe verwerking). Hooggevoelige mensen kauwen en herkauwen hun ‘voedsel’, als een koe met 4 magen. Verschillende delen van het brein zijn intens bezig met analyseren; het associeert en legt verbanden.’


In het geval van Thijs komen er de hele dag door op school een vloedstorm aan prikkels binnen. De juf die van alles van hem verwacht, het geklets van zijn klasgenoten om hem heen, een ruzie die opgelost moet worden, het parfum van juf wat hij niet lekker vindt ruiken, een pen die op de grond valt, de harde geluiden tijdens de muziekles, een boze blik van een klasgenoot, zijn vriendinnetje dat moest huilen en ga zo maar door. Daarnaast legt hij de lat hoog voor zichzelf en doet er alles aan om geen fouten te maken en niet op te vallen. Dit betekent dat zijn emmertje aan het einde van de schooldag bomvol is geraakt. Op school zorgt hij ervoor dat deze niet overloopt, maar zodra hij zijn moeder ziet, kan hij zich niet meer inhouden. Alle opgekropte spanning komt er in één keer uit. Er is geen moment geweest waarop hij rustig alle prikkels kon verwerken. Eigenlijk heel logisch toch?


Hoe jij jouw kind met hooggevoeligheid en een sterke wil kunt helpen en hoe prikkels verwerkt worden, lees je in mijn volgende blog.


Heb je na het lezen van dit blog het idee dat jouw kind hooggevoelig is en tegelijkertijd een sterke wil heeft? En weet je even niet meer wat jij als ouder kunt doen om je kind vanuit je eigen rust op te vangen?


Sinds 2023 is Veerkracht Kindercounseling gecertificeerd Specialist Hooggevoelig en Sterke Wil en bied ik zowel begeleiding voor ouders, als voor kinderen aan.


Voor meer informatie kunt u hier contact met mij opnemen. Het eerste (intake)gesprek is gratis en geheel vrijblijvend.

Comments


bottom of page